Linux

LiteSpeed 503 Service Unavailable Hatası ve Çözümü

sunucu linux kernel
Share

İnternet siteleri hata kodlarına bağlı olarak site sahibi veya ziyaretçilerine farklı farklı hata mesajları göstermektedir.

Örneğin, LiteSpeed bize “503 Service Unavailable” gibi bir hata gösterdiğinde, bu hatada site sahibinin sistemindeki HTTP isteklerinin LiteSpeed tarafından işlenemediği mesajını çıkarması gerekmektedir. Yani bu hatanın ana nedeni sunucunu kaynaklarının geçici olarak fazla kullanılması ve buna bağlı olarak sunucunun yeni bir isteği daha karşılayamayacağı veya sunucunun bakımda olduğu anlamına gelmektedir.

Ek olarak sunucu kaynaklarının aşırı kullanılmasının nedenlerini bulmak zor olabilir.

Bugüne kadar birçok site sahibinin 503 Service Unavailable hatası nedeniyle panik yaşadığına şahit olduk ve bu hatanın nedenlerini ve sonuçlarını ele aldığımız bir içerik derledik.

LiteSpeed 503 Service Unavailable Hatasının Nedenleri

Genellikle, sunucuda çalışan PHP kodlarıyla ilgili bir hatadır. Yazılımınızda oluşan bir sonsuz döngü veya gereksiz kaynak kullanımı nedeniyle oluşan kullanılacak kaynak bulunmaması sonucunda bu hata alınır.

Bu hata çoğu zaman geçicidir ve kendiliğinden düzelebilir. Ancak bu hata sık veya kalıcı olarak alınmaya başlandığında sistemimizde bir şeylerin yanlış olduğunu anlayabiliriz.

Bellek Kısıtlamaları

LiteSpeed sunucularda, PHP işlemi için oluşturulmuş bir sabit ve tolere edilebilir bir sınır bulunmaktadır. Herhangi bir PHP scripti izin verilen bellek miktarından daha yüksek bir bellek kullanımı yapmaya çalıştığında, bu işlemin sonucu “503 Service Unavailable” hatası olarak görülecektir.

Ek olarak bu hata sitenizin bulunduğu sunucunuzun PHP bellek limitiyle alakalı da olabilir. Bu bellek limiti her sunucuda varsayılan olarak “php.ini” dosyasından kontrol edilir. Eğer bellek yetersizliği ile ilgili bir sorun oluştuysa aşağıdaki gibi bir hata mesajı alabilirsiniz.

Fatal error: Allowed memory size of 288435456 bytes exhausted (tried to allocate 932351 bytes) in /home/myweb/public_html/myapp/login.php on line 208

Yanlış LiteSpeed Konfigürasyonu

Çoğu zaman LiteSpeed konfigürasyonundaki yanlış değerler de bu hataya sebep olabilir. Bu yanlış konfigürasyonlar başlıca, connection time veya keep alive desteği gibi değerle olabilir.

Çoklu Önbellek Modülü Kullanımı

Cache eklentileri genel olarak sitelerinizi hızlandıran bir özelliktir. Ancak birden fazla cache modülü kullandığınızda burada bir karışıklık oluşacaktır. Çünkü her cache eklentisi farklı çalışabilmektedir. Bu nedenle “503 Service Unavailable” hatası alabilirsiniz.

Örneğin, halihazırda Eaccelerator cache modülünü kullandığınızı düşünelim, xCache modülünü çalıştırmak bir probleme sebep olacaktır.
Teknik ekibimizin LiteSpeed sunucu yönetimindeki deneyimlerine dayanarak “503 Service Unavailable” hatasının nedenlerinden biri de cache modülünün versiyonundaki yanlışlıktan kaynaklandığını da söyleyebiliriz.

Firewall Tarafından Kill Edilen PHP Fonksiyonları

Firewall bildiğiniz gibi server üzerinde çalışan bir güvenlik uygulamasıdır ve yapısı gereği belirli kriterleri sağlayan PHP işlemlerini kill etme yani tamamen durdurma yetkisine sahiptir. Bu da kullanıcıların “503 Service Unavailable” hatasını almasına neden olacaktır.

Disk Dolu Olması

Son olarak, sunucu veya sahip olduğunuz hosting paketinizin disk alanı tamamen dolduğunda “503 Service Unavailable” hatasını alırsınız. /tmp klasörünüzdeki geçici dosyalar buna neden olabilir.

503 Service Unavailable Hatası Çözümü

Şuana kadar içeriğimde “503 Service Unavailable” hatasının nedenleri hakkında konuştuk. Neyse ki, LiteSpeed üzerinde 503 hatalarını otomatik düzelten bir mekanizma mevcuttur. Bu seçeneği LiteSpeed Yönetici konsolundan etkinleştirebiliriz. Ancak sadece kendi sunucunuza sahipseniz buraya ulaşma yetkiniz vardır.

Tüm bunlara rağmen siteniz üzerinde sık sık 503 hatası görüyorsanız, kalıcı bir çözüme ihtiyacınız var demektir. Adım adım çözüm yollarına geçelim.

Log Kayıtlarını İnceleyin

Diğer tüm web sunucu hataları gibi Lite Speed 503 hatasının nedenini anlamanın ilk yolu log kayıtlarını incelemektir. Log kayıtları size hatanın nedenini açık bir şekilde gösterecektir. Cpanel bir sunucuda log kayıtlarını aşağıdaki dizinde bulabilirsiniz.

 /usr/local/apache/logs/error_log

Log kayıtları hatanın nedenini göstererek çözüm için yapılması gereken işlem konusunda size ipucu verecektir.

Bellek Limitlerini Düzenleyin

LiteSpeed 503 Service Unavailable hatasının çözümü bellek limitlerinin doğru olarak düzenlenmesinden geçebilir. Bu düzenleme PHP konfigürasyon sayfasında yapılabilir.

Eğer hata bellek limitlerinden kaynaklanıyor ise php.ini dosyasını düzenleyerek ve limitleri yükselterek sorunu çözebilirsiniz.

Aynı Cache Modüllerini Silin

Birden çok cache modülleri LiteSpeed sunucularda her zaman sorun yaratmıştır. Bu nedenle biz sistem de sadece bir önbellek modülünün olmasını tavsiye ediyoruz. Örneğin Opcache modülü sunucu üzerinde halihazırda var ise Eaccelerator modülünün devre dışı kalması gerekmektedir.

Firewall Yapılandırmanızı Kontrol Edin

Son zamanlarda karşılaşılan hatalardan biri de PHP işlemlerini etkileyen LFD modülü olmuştur. LFP modülü PHP işlemlerini otomatik olarak kill ediyordu.

Sorunun çözümü için LFD konfigürasyon sayfasında bulunan işlem timeout ayarlarının ve kullanıcı işlem limitlerini yükseltmek yeterli olmaktadır.

Çakışan PHP Modüllerini Kaldırın

LiteSpeed server yönetimindeki deneyimimize dayanarak, çoğu zaman Ioncube, Suhosin veya Zenguard gibi PHP modüllerinin uyumsuzluk nedeniyle 503 hatalarına neden olabileceğini söyleyebiliriz.

Disk Alanını Boşaltın

Disk alanı problemleri de 503 hatalarına sebep olacağını konuşmuştuk. Biz her zaman sunucu bölümlerinde yeterli alan olduğundan emin oluyoruz. Ek olarak kullanıcılarda disk alanlarını kontrol ederek bu şıkkı eleyebilir.

Siz de aklınıza takılan veya eklemek istediklerinizi yorum olarak ileterek yazımızın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.